IMF godkände igår ett lån på 28 miljarder euro till Grekland. Nyanmälda arbetslösa i USA minskade till den lägsta takten på fyra år under den gångna veckan. Aktiviteten hos verkstadsbolagen i delstaten New York steg mer än väntat. Igår uttalade sig Jeffrey Lacker, Fedchef i Richmond att räntan förmodligen behöver höjas i takt med att ekonomin växer för att undvika inflationstrycket som skulle vara förödande för den helikopterstrategi som USA valt.
Efter den positiva öppningen täpptes gapet till och OMX-indexet fortsatte ner till gårdagens lägsta 1112,3 som testades två gånger innan köparna kom tillbaks i samband med USA-öppningen. Det blev ett bra rally de sista timmarna vilket genererade en ny årshögstastängning på 1121,1 vilket motsvarade en uppgång med 0,5 procent.
2012 har börjat urstarkt och hittills är det bara två veckor som stängt på minus. Förra veckans nedgång blev 1,4 procent, hittills denna vecka noterar OMXS30 en uppgång på 2,4 procent. Av de senaste 12 veckorna har alltså 10 stängt på plus. Uppgången hittills i år uppgår nu till 13,5 procent. Nu närmar sig den fallande motståndslinjen som förbinder topparna från år 2000, 2007 och början av 2011. Den befinner sig nu kring 1154 och faller med 2,8 punkter per månad. Igår steg dock endast 51 procent av de 65 aktier jag dagligen bevakar. Det innebär att det trots den tydliga uppgången var ett stort antal aktier som inte deltog, ett osäkerhetstecken. Omsättningen för OMXS30 uppgick till 13,2 miljarder kronor vilket var 8 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Högst omsatta aktier under torsdagen blev HM B som visade på betydligt bättre försäljningssiffror än väntat. Aktien steg 2,4 procent. Näst högst omsatt blev Eric B (-0,2%) följt av Volvo B (+0,4%).
Bästa sektorer under gårdagen blev detaljhandel följt av tjänsteföretag. De steg med 2,1 respektive 1,9 procent. Sämst gick hälsovård och telekom som backade 1,0 respektive 0,6 procent.
Uppgångarna fortsätter och optimismen är på väg att övergå i euforism på både de amerikanska och europeiska börserna. Det finns inget som talar för att inte uppgångarna kan fortsätta och vi har inga säljsignaler. Vi ska alltså fortsätta att befinna oss bland köparna. Inför dagen ser det ut att bli relativt avslaget, åtminstone till eftermiddagens inflationssiffror från USA. Nya högstastängningar på både de amerikanska och den svenska börsen. Mina varningar upplevs säkert som ”vargen kommer” men jag vill bara betona att allt det jag förmedlar är bara vad jag ser i diagrammen och absolut inget annat. Jag blir alltid negativ när optimismen är överdrivet stor och positiv när allt utmålas domedagsmässigt, hittills har det varit en egenskap jag har haft nytta av. Inför dagen tror jag på små rörelser på OMXS30, troligen svagt nedåt tills inflationssiffrorna från USA presenteras, det återstår sedan att se om det blir en trigger åt något håll.
Tider som är intressanta idag:
– EMU: handelsbalans januari kl 11.00
* USA: KPI februari kl 13.30
– USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande februari kl 14.15
– USA: Michiganindex (prel) mars kl 14.55
Nyanmälda arbetslösa minskade till den lägsta takten på fyra år den gångna veckan som tillsammans med aktiviteten hos verkstadsbolagen i delstaten New York stigit mer än väntat. Igår uttalade sig Jeffrey Lacker, Fedchef i Richmond att räntan förmodligen behöver höjas i takt med att ekonomin växer för att undvika inflationstrycket som skulle vara förödande för den helikopterstrategi som USA valt.
Under onsdagen var det småbolag (risk) som tog mest stryk och under torsdagen blev de istället vinnare med en uppgång på 0,9 procent. Dow Jones steg stängde högre för sjunde dagen i rad. S&P 500 inledde lite trevande men redan efter en halvtimme hade köparna tagit över och höll i taktpinnen resten av dagen. Stängningen på dagshögsta 1402,6 motsvarade en uppgång med 0,6 procent.
Föregående vecka innebar en marginell uppgång på S&P 500 med ytterligare 0,1 procent. Hittills i år har S&P 500 stigit med 11,5 procent. Nasdaq Composite noterar en uppgång hittills i år på hela 17,3 procent. Av de 500 aktierna som ingår i S&P 500 indexet steg 281 och 210 stängde på minus. Totalt omsattes 3,1 miljarder aktier vilket var 11,6 procent fler än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
Det är mestadels små rörelser i Asien nu på morgonen. I Kina stiger Shanghai med 1,7 procent. I Japan är det små rörelser kring nollstrecket, likaså i Australien.